Toți pensionarii din România trebuie să știe: anunțul dimineții pentru milioane de români

de: Alexandru Puiu
18 01. 2023

Într-o perioadă foarte dificilă pentru pensionarii români, din cauza majorării semnificative a costului vieții pe meleaguri mioritice, se pare că mai există și vești bune pentru cei mai vârstnici dintre conaționalii noștrii.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a publicat cel mai recent raport referitor la situația fondurilor de pensii private. În principal au fost vizate fondurile din Pilonul II și scenariul în care, o persoană a contribuit la acel tip de pensie încă de la înființarea ei. În orice caz, în medie, la momentul de față, are cu 6000 de lei mai mult față de suma brută cu care a contribuit.

În ce situație se află Pilonul II de pensii

Un lucru este sigur, conform analizei realizate de APAPR, suma din fondurile de pensii Pilonul II este dublă față de cea care ar fi rezultat doar prin actualizarea inflației. Mai mult decât atât, este de patru ori mai mare decât dacă ar fi fost transformată în euro și economisită.

Conform reprezentanților fondurilor, randamentul Pilonului II pentru contribuitori este semnificativ mai mare decât al depozitelor bancare în lei pe aceeași perioadă, dar mai ales în euro. Din acest motiv, pensiile private au devenit cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung, chiar dacă au existat numeroase crize economice între timp, explozii de inflație și fluctuații pe piața financiară.

Ca exemplu, discutăm de un randament mediu anual pentru aceste fonduri de aproximativ 7,16%. Pornind de la această valoare și analizând situația în care un român are salariul mediu pe economie, după ce a contribuit lunar la Pilonul II încă de la înființarea lui, ar fi ajuns să aibă economisită o sumă brută de 22.406 de lei.

Suma medie a tuturor fondurilor de Pilon II a ajuns la 28.305 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 5.900 lei, față de cei 3.206 lei, dacă banii ar fi puși la un depozit bancar, de cei 2.604 lei, dacă ar fi fost efectuată o actualizare doar cu rata inflației și de cei 1.535 de lei, dacă banii ar fi fost transformați în euro și puși la saltea, arată scenariile Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pe baza datelor oferite de ASF, INS și BNR.